Sovita soittimet kodin sisustukseen

Jos kodissa on useita muusikoita ja muusikonalkuja, tarkoittaa se sitä, että talosta löytyy myös lukuisia soittimia. Soittimien sijoittaminen asuntoon voi tuottaa ongelmia. Suomalaiset asunnot ovat melko pieniä, varsinkin rapakon takaisiin asuntoihin verrattuna. Ekologisuuden nimissä rakennetaan aina vain pienempiä asuntoja, onhan pienempää tilaa mahdollista lämmittää vähemmällä energialla. Ahtaasti asuminen on joskus kiinni myös rahasta, onhan pienempi asunto yleisesti ottaen edullisempi ostaa tai vuokrata.

Vielä ei olla samassa tilanteessa kuin 1600-luvulla, jolloin useampi perhe muutti yhteen talven ajaksi lämmittämisen hankaluuden takia. Kun yhdessä savupirtissä asui neljä perhettä lukuisine lapsineen, ei yksityisyydestä tai omasta tilasta voinut haaveillakaan. Savupirttiin mahdutettiin usein myös eläimet. Nurkissa pyörivät siat, kanat ja lehmät, tilanahtaus ja silmiä kirvelevä savu olivat tuolloin arkipäivää pitkien talvikuukausien ajan.

Tuolloinkin harrastettiin musisointia. Soittimet rakennettiin itse, ja niitä säilytettiin siellä, missä ne sopivat olemaan. Tänä päivänä yhdessä asunnossa asuu yleensä vain yksi perhe, ja tilaakin on keskimäärin noin 82 neliötä per asuntokunta. Soittimille löytyy varmasti oma paikka, voihan ne vaikka sovittaa kodin sisustukseen esimerkiksi seinäkoukkujen avulla.

Miten käyttää soittimia sisustuksessa?

Erilaisia soittimia ovat esimerkiksi jousisoittimet, kosketinsoittimet, puhallinsoittimet, kitarat ja ukulelet sekä rummut ja muut lyömäsoittimet. Soittimia voi säilyttää esimerkiksi kaapissa tai omissa koteloissaan, mitkä voi jättää vaikka lattialle. Kova kotelo suojelee soitinta kolhuilta ja muilta vaurioilta.

Muusikkoperheessä soittimet halutaan yleensä osaksi sisustusta. Kun soitin on esillä, tulee sitä myös käytettyä enemmän. Jos instrumentti olisi kaapissa tai jossain hankalassa paikassa, ex tempore -esitykset tai lyhyet treenit voisivat jäädä väliin. Lue tästä pari esimerkkiä soittimien käyttöön sisustuksessa!

Piano ja flyygeli

Piano

Tämä on helppo – pianot ja flyygelit ovat monen sisustajan mielestä niin kauniita, että niitä hankitaan koristeiksi sellaisiinkin koteihin, joissa kukaan ei osaa niitä soittaa. Erityisen sisustuksellisia ovat valkoiset pianot ja flyygelit. Olohuone, minkä lasiovet tai isot ikkunat aukeavat järvelle, suorastaan huutaa flyygeliä ja haikean oloista soittajaa.

Piano tai flyygeli on sisustajalle suhteellisen helppo nakki siinäkin mielessä, että vaihtoehtoja ei ole kovin montaa. Pianoa ei voi laittaa kaappiin tai nostaa vaatehuoneen ylähyllylle. Pianoa ei voi säilyttää kotelossa, eikä sitä voi ripustaa seinälle. Ainoa vaihtoehto on jättää se lattialle. Sijoituspaikka voi olla muusikon omassa huoneessa, yläkertaan johtavien portaiden alla tai olohuoneen paraatipaikalla, jolloin se voi siivittää lähipiirin illanviettoja.

Pianon päälle voi laittaa kaksi identtistä valaisinta, kukkakimpun tai vaikka musiikkiin viittaavia patsaita. Näin piano sulautuu paremmin sisustukseen.

Puhallinsoittimet

Nokkahuilu ja monet muut pienet soittimet säilyvät vaikka lipastonlaatikossa, eikä niitä ehkä haluakaan ripustaa näytille. Koristeelliset ja kalliit puhallinsoittimet, kuten saksofonit, ovat ansainneet paikkansa parrasvaloissa. Monille puhallinsoittimille myydään telineitä, joissa niitä voi säilyttää pystyasennossa (tosin hieman takakenossa). Tällaisessa telineessä olevat soittimet voivat olla niin treenikämpän kuin olohuoneenkin lattialla. Jos haluat, voit tuoda soittimia esiin kohdevaloilla, kuten LED-nauhoilla.

Kitarat ja ukulelet

Ukulele

Ukulele on käytännössä pieni kitara. Esimerkiksi Soitin Laine myy ukuleleja, jos sinäkin haluat tutustua tähän Elviksen ja George Harrisonin suosimaan soittimeen. Kitarat ja ukulelet kannattaa ripustaa seinälle. Musiikkiliikkeet myyvät sekä sähkö- että akustisille kitaroille sopivia seinätelineitä. Niiden kitaraan kiinniottavat osat ovat läpinäkyvää kumia, mikä ei värjää kitaraa tai vahingoita lakkaa. Jos seinäpinta-ala loppuu kesken, myydään soitinliikkeissä myös lattialle asetettavia kitaratelineitä, joihin mahtuu yhtä aikaa monta kitaraa. On myös yhden kitaran lattiatelineitä. Kitaratelineen jaloissa on kumipehmuste, jotta lattiaan ei jää jälkiä. Tuskin jälkiä jäisi ilmankaan – esimerkiksi tänä päivänä varsin suosittu laminaatti kestää erinomaisesti kulutusta.

Rummut

Rummut voivat aiheuttaa päänvaivaa sisustajalle. Eräänkin sisustusbloggaajan mielestä ei ollut lainkaan hauskaa, kun mies ilmoitti haluavansa täysimittaisen rumpusetin, mikä veisi lattiapinta-alaa ainakin 2–3 neliömetriä. Tällaisen setin voi hankkia kerrostaloonkin, jos ostaa sähkörummut. Eri asia on, miten ne mahtuvat asuntoon tai sopivat sen sisustukseen. Vanha sanonta on, että korosta sitä, mitä et voi peittää. Jos rumpusetti ilmaantuu olohuoneen nurkkaan eikä sitä voida eristää näkyvistä esimerkiksi sermillä, rajaa se omaksi tilakseen matolla, ja tuo se esiin kohdevaloilla.

Back to top