Seinätapetti vai seinän maalaus?

Asunnon sisustus

Kaipaako kotisi piristystä, mutta sinusta tuntuu, että pelkkä verhojen ja tekstiilien vaihto ei riitä? Silloin voisi olla ajankohtaista tehdä kotonasi kevyt pintaremontti. Pintaremonttia miettiessäsi saatat huomata, että pelkkä seinien uudelleen maalaus tai tapetointi voisi olla riittävä kodin uudistustoimenpide. Kumpi näistä olisi sitten parempi vaihtoehto?

Suoraa oikeaa vastausta tähän ei ole, mutta voit miettiä asiaa omien tarpeidesi pohjalta. Ratkaisuusi saattaa vaikuttaa myös se, onko sinulla pieniä lapsia, jotka saattavat tahmaisilla käsillä kosketella seiniä ja silloin paperitapetti ei varmasti ole oikea vaihtoehto. Paperitapetti ei kestä yhtään pyyhkimistä kostealla ja jää ikävän näköiseksi, jos sitä täytyy yrittää puhdistaa. Paperitapetti myös imee lian sisäänsä ja jos haluat siistit puhtaat seinät jää ainoaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi uudelleen tapetointi. 

Tapetti

Tapetointi vaatii kotiin huomattavasti vähemmän suojaamista, koska roiskeita ei yleensä tule. Suosittelen kuitenkin lattian siitä kohdasta, jossa liisteröit tapettiliuskat. Tapetteja on monenlaisia ja miettiessäsi seinien tapetointia, kannattaakin tutustua tapettikauppojen laajoihin valikoimiin. Tapetteja löytyy myös erittäin kestäviä ja jopa sellaisia, joiden puhdistus käy helposti ja ne kestävät yllättävän hyvin myös kosteutta. Tapetin hyvä puoli on se, että saat sinillesi kaunista kuviota tai muita muotoja. Tapettien laatu vaihtelee myös suuresti ja on hyvä huomioida, että halvin tai kallein ei välttämättä ole se paras tai huonoin vaihtoehto. Tärkeintä on luonnollisesti tapetin väri ja kuvio. Tapetoijalle haasteita saattaa tuoda se, että halvimmat tapetit ovat yleensä erittäin ohuita ja niiden laittaminen seinälle saattaa olla todella haasteellista jo sen vuoksi, että niiden täytyy kestää kiinnitysliisterin kosteus ja kosteana liikutteleminen ilman repeämistä. Mikäli tapetoit itse ja olet tekemässä sitä ensimmäistä kertaa, kannattaa ehdottomasti keskustella tapetointiliikkeen ammattilaisten kanssa saadaksesi parhaat vinkin. Myös netin ohjevideoita kannattaa katsoa ja kerätä parhaat vinkit tapetoimiseen. Kuviollisen tapetin asennuksessa on tärkeää kohdistaa kuvio, ettei lopputuloksesta tule sekava. Tapettien ostossa on myös erittäin tärkeää tarkastaa tapettirullien eränumerot. Ne tulee olla samat jokaisessa rullassa, jotka tulevat samaan tilaan, koska eri erissä saattaa olla huomattaviakin värieroja ja jos virhe huomataan vasta siinä vaiheessa, kun tapetti on seinässä, ei sen korjaaminen ole enää helppoa ja vaivatonta. Hyvin tehty tapetointi on ilo silmälle vielä vuosienkin jälkeen. Ensikertalaisen ei kannata ostaa sitä ohuinta tapettia edullisuutensa vuoksi. Ensikertalainen saattaa helposti ajatellen, että ei sitten kirpaise niin kovasti, jos menee pieleen. Sen sijaan kannattaa valita sopivan paksu tapetti, jonka asetteleminen seinään on huomattavasti helpompaa. Tapetointipöytä auttaa liisterin levittämistä tapettien taustaan. Rakennusalan ammattilainen hoitaa luonnollisesti tapetit seinillesi nopeasti ja ammattitaidolla. Hintakaan ei päätä huimaava ja työn osuuden voit vähentää kotitalousvähennyksenä verotuksessasi.

Maalaus

Haaveiletko maalatuista seinistä? Seinien maalaaminen on yksi perinteisimmistä tavoista tehdä kevyt pintaremontti kotiisi. Maalikaupat ovat pullollaan toinen toistaa ihastuttavampia värejä. Ongelman valinnassa saattaa muodostaa valinnan runsaus sekä se, että voi olla hankala hahmottaa miltä valittu väri näyttää seinässä. Kaupassa väri saattaa näyttää juuri halutulta, mutta kun kodin valaistuksessa suuri pinta-alainen seinä on maalattu, voi lopputulos näyttääkin täysin erilaiselta. Ennen maalausprojektin aloittamista saattaa olla paikallaan miettiä myös ammattilaisen käyttämistä. Ammattilaisella on ammattityökalut ja usein he tekevät maalauksen jauhemaalauksena. Jauhemaalaus mahdollistaa nopean ja tasaisen maalaustuloksen vaikka vaatiikin hieman perinteistä maalausta isommat suojaukset. Ammattilaiset hoitavat myös tämän halutessasi puolestasi. Ennen maalausta maalattava seinä tulee puhdistaa esimerkiksi rasvasta, sillä lika estää maalia tarttumaan maalattavaan pintaan. Jos teet maalaustyön itse, varaa oikeanlaiset työkalut ja maalikauppiaan hyvät ohjeet maalaukseen. Työkaluiksi kannattaa varata hyvä tela ja maaliastia, riittävän pitkä varsi telalle ja listojen ja nurkkien maalaukseen joko pensseli tai siihen tarkoitettu maalaustela. Maalatessa on hyvä huomioida, että esimerkiksi yksi seinä on tärkeää maalata kerralla eikä maalin kannata antaa kuivua keskellä seinäpintaa kesken maalauksen. Jos maali pääsee kuivahtamaan, saattaa seinään jäädä ikäviä läiskiä. Maalauskertojen lukumäärän määrittelee seinän edellinen väri ja uusi väri. Maalatun pinnan puhtaanapito on helppoa, koska pinta kestää vaikka vesipesun. Varsinkin jos kyseessä on betoniseinä.

Suhteellisen vähällä vaivalla saat kotiisi täysin uudenlaista ilmettä ja raikastusta moniksi tuleviksi vuosiksi.

Back to top