Parketti vai laminaatti? Tee sinulle itsellesi oikea valinta

Olohuoneen lattia ja matto

Onko lattia kulunut, naarmuinen ja ikävän näköinen? Vaihtoehtoja on periaatteessa kolme. Ensimmäinen on hankkia niin iso matto kotiisi, että se peittää huonokuntoisen lattian. Toinen on lattian maalaus. Laminaattilattia, lautalattia, laattalattia ja parketti voidaan maalata, kunhan pohjatyöt tehdään huolellisesti. Myös betonilattia on mahdollista maalata, mutta muovimattoon ei maali tartu. Kolmas vaihtoehto on uusia lattia. Uusi lattia valitaan maun mukaan, mutta tässä artikkelissa saat vinkkejä sopivan lattiamateriaalin valintaan. Esimerkiksi eläin- ja lapsiperheissä pitää ottaa huomioon kosteuden- ja kulutuksenkestävyys ihan eri tavalla kuin yhden tai kahden aikuisen taloudessa.

Puinen lattia on kodikas 

Uusi asunto tuntuu heti kodikkaammalta ja lämminhenkisemmältä, kun siinä on puinen lattia. Uusissa asunnoissa puulattia tarkoittaa yleensä kokopuista parkettilattiaa tai puristetusta puukuitulevystä tehtyä laminaattilattiaa, sillä aitoja puulattioita löytää lähinnä vanhoista taloista. Mitä eroa on parketilla ja laminaatilla, ja kumpi kannattaa valita? 

Laminaattilattia on edullinen ja helppohoitoinen

Laminaattiparketti tai tammilaminaatti viittaavat aivan tavalliseen laminaattilattiaan, mikä ei ole kokopuuta. Laminaatti on puristettua puukuitulevyä, oli siinä tammi- tai vaikka kivilaattakuosi. Laminaattilattian etuja ovat iskun-, naarmun- ja painumankestävyys sekä puulattiaa huomattavasti parempi kosteudenkestävyys. Laminaattilattiaa ei tarvitse vahata kuten parkettia, vaan se pysyy nättinä ilman vaivannäköä. 

Laminaatit on edullista ostaa, ja ne voi omatoimiremontoijakin asentaa paikoilleen nätisti. Laminaatit voi asentaa vaikkapa vanhan muovimaton päälle, ja asuntoa vaihtaessa laminaatit voi nostaa mukaan muuttokuormaan uutta asuntoa varten. Laminaattilattian huonoja puolia ovat liukkaus ja viileys, joten lattialämmitys saattaa olla paikallaan. 

Parketti on lämmin ja tukeva lattiamateriaali

Parketin kaikki kolme kerrosta ovat puuta. Näin ollen parkettilattia on lämmin ja tukeva lattiamateriaali. Lisäksi parkettilattia palautuu takaisin muotoonsa, jos se on kosteuselämisen seurauksena – eli ilmankosteuden kohotessa – turvonnut ja kohonnut. Tässä parketti pesee laminaattilattian mennen tullen, sillä lattialaminaatti ei palaudu takaisin muotoonsa.

Parkettilattia on laminaattilattiaa kalliimpi, mutta toisaalta parketti on pitkäikäisempi. Kun laminaattilattia kuluu merkittävästi, pitää se uusia – parkettilattia taas voidaan uudistaa hiomalla ja öljyämällä/lakkaamalla pariinkin otteeseen.

Miten valita itselle sopiva lattia?

Puusta tai puukuvioisesta laminaattilevystä valmistettu lattia luo ajattoman tyylikkään pohjan tilan sisustamiselle. Lattian värisävyllä ja pintakuvioinnilla on valtava merkitys huoneen tunnelman kannalta. Vaaleasävyisillä lattiapinnoilla luot raikkautta ja valoisuutta, tummilla sävyillä taas arvokkuutta. Lattian värin ja pintakuvioinnin valitsemiseen saattaakin mennä enemmän aikaa kuin lattiamateriaalien valintaan. Yksinkertaistettunahan homma menee niin, että helppoutta ja edullisuutta arvostavan kannattaa valita laminaatti, ja luonnonmukaisuutta, yksilöllisyyttä ja tyyliä arvostavan kannattaa hankkia parkettilattia. 

Lattia

Kun menet rautakauppaan, pääset valitsemaan kymmenistä parketti- ja jopa sadoista laminaattivaihtoehdoista. Mikäli valinta tuntuu vaikealta, voit pyytää avuksi esimerkiksi sisustussuunnittelijaa. Lattian asentamistakaan ei tarvitse tehdä itse, sillä lattiaremontin voi teettää remonttifirmalla. Jos olet vaihtamassa lattiaa omaan asuntoon tai kesämökkiin, saat urakasta kotitalousvähennystä. Jos kyseessä on sijoitusasunto, voit vähentää remontin kulut vuokratuottojesi verotuksessa. 

Sopivat lattiat lapsiperheeseen ja eläintalouteen

Parketin, lankkulattian ja laminaattilattian lisäksi voit asennuttaa myös laattalattian, vinyylikorkkilattian, muovimaton tai vinyylilankkulattian. Laatat sietävät hyvin kosteutta, joten ne sopivat keittiöön, eteiseen, vessaan ja kylpyhuoneeseen. Uusiutuvasta kaarnasta valmistettu vinyylikorkkilattia vaimentaa ääntä ja vähentää niveliisi kohdistuvaa rasitusta. Muovimattokin vaimentaa ääntä, minkä lisäksi se kestää hyvin kulutusta. Vinyylilankki näyttää oikealta puulta, mutta on kestävämpi ja kosteutta paremmin sietävä. 

Lapsiperheeseen sopivat varsinkin vinyylimatot ja -lankut. Toinen vaihtoehto olohuoneeseen ja keittiöön on likaa hylkivä laminaattilattia. Lapset leikkivät mielellään pehmeän ja lämpimän vinyylikorkin päällä, joten vinyylikorkki sopii varsinkin lastenhuoneen lattiaksi. 

Eläintalouteen sopii lattia, mikä ei kerää likaa tai kärsi kynsien tekemistä naarmuista tai turkin mukana sisään kantautuvasta kosteudesta. Vinyylimatto, -lankku ja -korkki ovat ihanteellisia materiaaleja eläinkodin lattioiksi, sillä ne ovat kestäviä ja kynsien kopinaa vaimentavia. Nämä lattiat on helppo pitää puhtaina ja siistin näköisinä.

Eteiseen sopii laattalattia, kunhan se on varustettu hyvällä liukkaudenestolla. Eläinten ystävät pitävät myös laminaattilattioista, joista kura irtoaa hyvin, ja mitkä eivät säikähdä kulutusta tai satunnaista kosteutta. 

Kahden aikuisen talouteen, missä ei ole lemmikkejä, voidaan valita mikä lattia tahansa – myös muita lattioita helpommin vaurioituva parkettilattia. 

Back to top