Osta nämä 10 asiaa uuteen kotiin

Uusi koti

Oletko muuttamassa ensimmäiseen uuteen kotiisi? Ennen vanhaan uuteen kotiin muutettiin vasta naimisiin mentyä, ja vaimo oli tehnyt jo pienestä pitäen kapioita uutta kotia varten. Tarve-esineet saatiin avioparin vanhemmilta ja sukulaisilta, ja saattoipa ”myötäjäisiin” kuulua tiine lehmä tai pari kanaa ruokavaliota monipuolistamaan.

Tänä päivänä kotoa muutetaan pois varhemmin, ehkä jo 16-vuotiaana. Oppilaitos saattaa sijaita niin kaukana, että nuoren on parempi muuttaa sen lähellä sijaitsevaan soluun tai yksiöön. Kapioarkut ovat painuneet historiaan, samoin kuin kotitarvekanat. Uuteen kotiin pakataan mukaan läppäri, älypuhelin ja sen laturi sekä vino pino vaatteita – mutta mitä muuta omaan kotiin muuttavan tarvitsee hankkia kaupunkiyksiöönsä tai soluhuoneeseensa?

1. Patja sänkyä tärkeämpi 

Tärkeintä on, että patja on hyvä. Huonolla patjalla on vaikea nukkua, ja seuraavana päivänä huono patja tuntuu selkäkipuna. Riittävän pitkät ja sikeät yöunet ovat tärkeitä niin aikuisen kuin nuorenkin jaksamisen kannalta. 

2. Pöytä, tuoli ja kaappi – niillä pääsee pitkälle

Huonekaluja ei pieneen asuntoon paljoa mahtuisikaan. Ergonominen tuoli ja sopivan korkuinen pöytä ehkäisevät monet hartia- ja selkäkivut. 

Pöydän ja tuolin voi löytää käytettynäkin, samoin kaapin tai lipaston tavaroiden säilyttämiseen. Huonekalujen korjaaminen onnistuu helposti, kun kaapista löytyy myös vasara, ruuvinväännin sekä muutama ruuvi ja naula. 

Jos haluat remontoida asuntoa, voi monia työkaluja lainata tai vuokrata. Esimerkiksi tapetin asennukseen tarvitset keittiö- tai A-tikkaat, telan tai pensseleitä, mattoveitsen sekä pehmeän harjan tapetin tasoittamiseen. Vuokra-asunnossa tarvitset kuitenkin vuokranantajan luvan tapetin asennukseen tai seinien maalaamiseen. 

3. Liinavaatevarasto voi olla suppeakin 

Liinavaatteita ei tarvitse olla kuin yksi setti, jos sinulla on kuivausrumpu tai mahdollisuus sellaisen käyttämiseen. Jos ei, hanki toinenkin liinavaatesetti. Pyyhkeitä olisi hyvä olla ainakin yksi varalle. Mikäli ikkunoissa on sälekaihtimet, ei verhojen hankkiminen ole lainkaan pakollista, vaikka ne lisäävätkin asunnon kodikkuutta. Mattojakaan ei tarvitse hankkia tampattaviksi, jos asunnossa on lämmin eikä lattialla vedä. 

4. Siivousvälineet on hyvä olla omasta takaa

Siivousharja

Asunnon siivouksen voi mainiosti teettää, mutta kotisiivouspalvelut laskuttavat usein erikseen omien siivousvälineidensä ja -aineidensa käytöstä. Muutenkin on hyvä omistaa imuri, rättejä, wc-harja sekä yleispuhdistusaine siltä varalta, että jotain kaatuu lattialle tai pytty likaantuu. Mopin avulla helpotat lattian pesua, ja pyykkikori, pyykkiteline sekä pyykinpesukone helpottavat pyykkihuoltoa. Kuivaava pesukone sopii pieneenkin tilaan. Jos inhoat astioiden pesua, on hyvä tietää, että pieneenkin asuntoon saa mahtumaan noin mikron kokoisen pöytäastianpesukoneen. 

5. Astiat – Ikeasta vai kirpputorilta?

Ikeasta saa samanvärisistä astioista koostuvan astiaston edullisesti. Jos tahdot säästää rahaa, käy kirpputorilla tai tarkasta Facebookin annetaan-sivustot. Lähes kaikilla jonkin aikaa omaa taloutta pyörittäneillä ihmisillä on kaapeissaan astioita, joista he haluavat eroon. Voit laittaa omankin ilmoituksen nettiin, missä lupaat hakea pois eriparikupit, liian isot tai pienet lautaset, turhat lasit ja ylimääräiset aterimet. Kun saat rahaa säästöön, voit halutessasi hankkia mieluisammat astiat.

Ruoanlaittovälineetkin saa edullisesti Ikeasta, ellei joku halua lahjoittaa sinulle kattilaa, pannua, kauhaa, lastaa, veistä ja leikkuulautaa. Hella asunnosta löytyneekin – kiireistä päivää helpottaa mikro. Kahvin- ja vedenkeitin maksavat noin kympin kappale. 

6. Kattovalon lisäksi tarvinnet työvaloa 

Asuntoon tarvitaan ainakin yleisvaloa antava kattovalo. Työvaloksi sopii kohdevalo, mikä antaa kylmää valoa. Kylmäsävyinen valo ylläpitää vireystilaa ja auttaa keskittymään. Muutama varalamppu ja varasulake on hyvä lisä kaappiin. 

7. Palovaroitin on pakkohankinta

Jokaista 60 neliötä kohden tarvitaan palovaroitin, minkä toiminta on kuukausittain tarkistettava. Jos asunnossa on tulisija, kannattaa hankkia myös häkävaroitin, tuhka-astia sekä hyvä plasmasytytin. Plasmasytytin toimii kaikissa oloissa, siinä ei ole liekkiä, ja sen paristo voidaan ladata yhä uudestaan. 

8. Lääkevarasto pelastaa pulasta

Lapsiperheessä lääkkeet on hyvä pitää lukollisessa kaapissa, muussa tapauksessa laastarien, sidetarpeiden, kipulääkkeen, ripulilääkkeen ja desinfiointiaineen säilyttämiseen sopii vaikka meikkilaukku. 

9. Pieni hätävarasto

Säilykkeitä ja kuivaelintarvikkeita on hyvä pitää kaapissa ainakin muutaman päivän käyttötarvetta varten. Auttavat varsinkin viimeisinä päivinä ennen tilipäivää.

10. Taskulamppu/otsalamppu ja radio 

Otsalamppu ja radio kuuluvat joka kodin selviytymispakkaukseen. Otsalampun avulla selviät sähkökatkosta ja sulakkeiden (tai autonrenkaiden) vaihdosta pimeässä. Radio viihdyttää, ja sieltä kuulisit toimintaohjeita vaaratilanteissa. 

Back to top