Oletko valmis ostamaan uuden asunnon?

Uuden asunnon ostaminen houkuttelee monia. Ehkä vanha asunto on käynyt pieneksi perheenlisäyksen myötä, tai työmatkan pituus on alkanut rasittaa? Olette mahdollisesti saaneet tarpeeksenne kerrostaloasumisen haittapuolista, ja haluatte omakotitalon tarjoamaa yksityisyyttä – vai ovatko ikuinen lumenluonti ja ruohonleikkuu alkaneet kyllästyttää, ja haluatte huolettoman elämän keskustan osakkeessa?

Uutta asuntoa ei kannata ostaa suin päin, onhan kyseessä kymmenien tuhansien, joskus jopa satojen tuhansien eurojen sijoitus. Jos oma talous on kunnossa ja uuden asunnon ostaminen on tarkkaan harkittua, on aika esittää ostotarjous. Alle on lueteltu kolme asiaa, joiden perusteella voit varmistaa olevasi valmis uuden asunnon ostamiseen.

1. Välty kahden asunnon loukulta

Ensiasunnon ostaja on ihanteellisessa tilanteessa, sillä hänen ei tarvitse huolehtia siitä, saako hän vanhaa asuntoaan myydyksi. Kahden asunnon loukku on ikävä tilanne, sillä tuolloin joutuu maksamaan kahden asunnon lainat ja hoitokulut, vaikka asuu vain toisessa. Yksi mahdollisuus on laittaa vanha asunto vuokralle, jos sitä ei saa menemään kaupaksi. Kaikilla paikkakunnilla ei tosin ole helppo saada vuokralaista, ja asunnon voi joutua vuokraamaan tappiollisesti.

Avain

Paras tapa välttyä kahden asunnon loukulta on myydä ensin oma asunto (kilpailuta kiinteistövälittäjä!), muuttaa väliaikaisesti vuokralle (ja nimenomaan toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella, jotta uuteen asuntoon voi muuttaa kuukauden irtisanomisajalla) ja alkaa etsiä uutta asuntoa vuokra-asunnosta käsin. Kun vielä hankkii pankilta lainalupauksen valmiiksi, voi tarjouksen esittää vaikka saman tien sopivan asunnon löydyttyä.

2. Ostotarjoukseen voi laittaa ehtoja

Edellisessä kohdassa viitattiin siihen, että omakotitalon remontit maksavat tuhansia euroja. Asunto-osakkeenkin ostajan pitää varautua remontteihin, mitkä voi maksaa kerralla tai kuukausittaisen rahoitusvastikkeen muodossa. Ikkuna- ja kattoremontista saattaa tulla kymppitonnin lasku, ja putkiremontti voi maksaa jopa kymmenen kertaa enemmän kuin omakotitalossa. Omakotitalon putkiremontti voi maksaa viisi tonnia, kerrostalon putkiremontti jopa 50 000 euroa (500–1000 euroa neliö).

Lisäksi on laskettava, riittävätkö rahat asuntolainan lyhennyksiin ja korkoihin. Korot nousevat lähitulevaisuudessa, siksi kannattaa harkita korkokattoa ja erilaisia lainan takaisinmaksuturvia oman tai puolison sairastumisen varalle.

Kerrostaloasukkaan talouden tulee kestää myös hoitovastike, vesimaksu, sähkölasku ja kotivakuutus. Omakotitaloasukkaan pitää maksaa veden lisäksi myös kerrostaloasuntoon verrattuna kalliimpia sähkölaskuja ja kotivakuutusmaksuja, jätemaksuja, tiemaksuja sekä kiinteistöveroa.

Ota huomioon myös muuttokulut sekä varainsiirtovero, mikä maksetaan asunnon velattomasta hinnasta. Asunto-osakkeen ostaja joutuu maksamaan 2 % varainsiirtoveroa, kun taas kiinteistön ostajaa verotetaan 4 prosentin edestä. Vain ensiasunnon ostaja on vapautettu varainsiirtoverosta, mutta hänkin joutuu maksamaan kiinteistön lainhuudatuksen. On yleinen käytäntö, että ostaja ja myyjä puolittavat kaupanvahvistajan palkkion. Kaupanvahvistajaa tarvitaan aina, kun myydään kiinteistöjä.

Jos olet yhä varma siitä, että rahat riittävät tähän kaikkeen etkä ylivelkaannu, ala kilpailuttaa pankkeja. Asuntolainojen kilpailuttaminen saattaa säästää paljon rahaa vuositasolla, ja lainaahan maksetaan pois 10–25 vuotta! 

Back to top