Näin sisustat asuntoasi pienin muutoksin erilaisiin juhliin

Oletko sinäkin koukussa tv-kanava TLC:n Smothered-sarjaan? Siinä kerrotaan amerikkalaisten äitien ja tyttärien jopa hämmentävän läheisistä suhteista. Eräs parivaljakko kuluttaa ison ajan energiastaan ja ajastaan juhlien järjestämiseen. Juhlia voidaan pitää syntymäpäivän, itsenäisyyspäivän, pääsiäisen tai ihan minkä tahansa kunniaksi, ja talo koristellaan aina pihamaata myöten. Sarjassa saadaan maistiainen myös amerikkalaisesta Boy or Girl -juhlasta. Tätä tulevan vauvan sukupuolen paljastamiseen keskittyvää juhlaa on alettu viettää Suomessakin. Ensin omaksuimme baby showerit, nyt ovat vuorossa sukupuolen arvuutteluun ja lopulta tehtävään Suureen Paljastukseen keskittyvät juhlat.

Olitpa järjestämässä baby showeria, polttareita, hääpäivää, nimipäiväjuhlia tai vaikka lastenkekkereitä, löydät teemaan sopivat kertakäyttöastiat, juhlatilan koristeet ja esimerkiksi ilmapallot osoitteesta decorahouse.com.

Olet ehkä kutsunut juhliin suuren määrän väkeä, johon haluat tehdä hyvän vaikutuksen? Silloin kannattaa tarkastella kriittisesti myös asunnon yleisilmettä. Jos asunto vaikuttaa kuluneelta, vanhanaikaiselta tai persoonattomalta, ehdit tehdä muutoksia jo yhdessä viikonlopussa. Mittavaa remonttia ei tarvita, sillä maalipurkilla, sisustuskalvoilla ja IKEA-reissulla saa ihmeitä aikaan. Kerrostaloasunnon tai esimerkiksi omakotitaloasunnon ilmettä saa piristettyä jo noin sadalla eurolla.

Pintojen kunto vaikuttaa paljon

Martat muistavat aina muistuttaa, ettei kukaan vietä joulua kaapissa. Siksi joulusiivouksen yhteydessä ei ole välttämätöntä laittaa kuntoon kaappeja, vaan puhdistaa pinnat ja raivata sotkut pois näkyviltä. Sama pätee juhlien alla tapahtuvaan siivoukseen ja asunnon uudelleen sisustamiseen. Pelihuone, kellari, vaatehuone ja autotalli ovat paikkoja, joissa vieraat tuskin käyvät. Vieraat tuskin availevat keittiönkaappeja, siivouskomeroa tai häkkivarastoakaan. Sen sijaan vessan kaapin uteliaimmat saattavat hyvinkin avata! Kiusaus on suuri, varsinkin pitkällä istunnolla.

Olohuone

Asunnon saa näyttämään heti paremmalta, kun raivaa olohuoneesta pois lelut ja lehtikasat, tyhjentää keittiön tasot, vie väärän kauden takit pois eteisestä ja suorittaa suursiivouksen kaikille pinnoille. Katossa saattaa olla kärpäsenkakkaa ja välitilan laatoissa kastikeroiskeita. Takan ja uunin luukut, ovien sormenjäljet ja ikkunoihin pinttynyt lika kannattaa myös puhdistaa.

Siivouksen jälkeen näet, mikä sotkuista oli irtoavaa likaa ja mikä taas pientä pintaremonttia vaativaa. Seinien maalaus on helppoa. Valmista syntyy jo yhdessä viikonlopussa, eivätkä maalit maksa muutamaa kymppiä enempää. Harkitse myös sisäkaton maalaamista, mikä valaisee ja avartaa tilaa. Tummat ikkunankarmit kannattaa maalata valkoisiksi, jos huone vaikuttaa ahtaalta ja tunkkaiselta. Kiinnitä huomiota myös listojen ja ovenkarmien kuntoon.

Lattialaminaattien ja sisäovien uusiminen saisi asunnon vaikuttamaan jo uudenveroiselta, mutta halvemmalla selviää maalaamalla nekin. Jotta jälki olisi tasainen ja kestävä, kannattanee tämä urakka teettää ammattilaisella.

Myös keittiöremontin voi hoitaa maalaamalla. Keittiönkaappien ovet voi maalata tai päällystää sisustuskalvoilla. Välitilan värikkäät laatat voi maalata kaakelimaaleilla yksivärisiksi, ja puisen työtason voi hioa ja öljytä. Jo kaappien ja laatikoiden vetimien vaihto vaikuttaa paljon keittiön yleisilmeeseen. Sisustustarroilla saa ilmettä erilaisiin pintoihin.

Sisusta harkiten

Sisusta harkiten – halvimmat valaisimet, tekstiilit ja huonekalut eivät välttämättä ole kovin kestäviä. IKEA on pienen budjetin sisustajan paras ystävä. Ikeasta saa edullisesti täysin toimivia ja yllättävän kestäviä säilytyskalusteita, ruokailuryhmiä ja sohvia. Yksinkertainen kaluste tai valaisin on usein toimivampi kuin halvanoloinen design-kopio.

Ikea logo

Kalusteita, tekstiilejä, sisustusesineitä ja valaisimia saa myös käytettyinä. Mikäli juhlat eivät ole alkamassa parin päivän sisään, kannattaa kierrellä kirpputoreja. Kirppareilta voi löytää myös tarjoiluvateja, lisäistuimia ja muuta juhlissa tarvittavaa.

Tekstiileillä saa nopeasti uusittua asunnon ilmeen. Joulun ajan juhlissa tekstiilit ovat perinteisesti punaisia tai vihreitä. Vauvajuhlissa tavataan suosia vaaleanpunaista tai -sinistä. Uudenvuodenjuhlissa ja polttareissa voidaan ilotella glitterillä ja metalliväreillä. Kesäjuhliin sopivat vaaleat tekstiilit. Kesäistä ilmettä voi korostaa pitsiverhoilla, ruutupöytäliinoilla ja vaaleasävyisillä räsymatoilla. Jo uusilla sohvatyynyillä uusii olohuoneen ilmene edullisesti ja nopeasti. Yhteensopivat verhot takaavat harmonisen yleisilmeen.

Viherkasveilla luo helposti viihtyisyyttä ja kodikkuutta. Lisäksi viherkasvit puhdistavat ilmaa. Jos tiedät vieraiden joukossa olevan allergikkoja, harkitse kuinka paljon kasveja ja kukkia voit juhlatilaan tuoda. 

Korkea fiikus tai palmu sopii isoon tilaan, kun taas pientä huonetta se pienentää entisestään. Ota mittasuhteet huomioon myös mattoja, huonekaluja ja valaisimia valitessasi. Liian massiiviset huonekalut tai nurkat valaisematta jättävä kattovalo saavat tilan vaikuttamaan entistä pienemmältä. Yleis- eli kattovalon lisäksi juhlatilaan kannattaa tuoda tunnelmavalaisimia lisäämään valoa ja fiilistä. 

Back to top