Näin asennat tapetin itse kuin ammattilainen

Brick tapetti

Tapetilla saa asunnon hetkessä aivan eri näköiseksi. Kauniit kuviotapetit ovat melko hintavia – jopa lähes sata euroa rulla – mutta onneksi on myös edullisimpia tapetteja, joita saa samalla hinnalla viisikin rullaa. Parasta tapetoinnissa on se, että se on helppoa ja hauskaa. Kuka tahansa, jolla on normaali liikuntakyky, oppii tapetoimaan. Koska tapetoinnista ei tarvitse maksaa ammattilaiselle, voi säästyneet rahat investoida unelmiensa tapettiin. Huteja ei tarvitse pelätä. Jos valmis seinä ei miellytäkään, on sen päälle helppo tapetoida uudestaan. Aikaa yhden vuodan kiinnittämiseen menee noin kymmenen minuuttia, joten tapetointi on nopeaakin. 

Miten valita oikea tapetti?

Makumieltymyksistä ei voi kiistellä. Jokainen tietää itse, millaiset värit ja kuviot miellyttävät omaa silmää. Väreistä sen verran, että valo vaikuttaa siihen, millaisia vivahteita väri saa. Itään antava huone kannattanee tapetoida lämpimän sävyisillä tapeteilla, sillä ne näyttävät paremmilta idästä tulevassa, kylmässä valossa. Jos huone antaa länteen tai etelään, kannattaa sinne lankeavan lämpimän valon takia valita viileän sävyisiä tapetteja. 

Tietokoneen ruudulta ei saa kuvaa siitä, millaiselta tapetti näyttää kotona. Jos mahdollista, käy paikan päällä myymälässä, tutustu tapettikirjaan ja kysy mahdollisuudesta lainata kirjaa kotiin. Varmista myös (avaamattomien) tapettirullien vaihto- ja palautusoikeus.

Edullisimmat tapetit ovat perinteisiä paperitapetteja. Kun seinää ollaan tapetoimassa paperitapetilla, alkaa urakka siitä, että tapettivuodan nurjalle puolelle levitetään liisteriä ohut kerros. Liisterin levitystä varten tarvitaan jokin alusta, esimerkiksi tapetointipöytä. Tapetointipöytiä myydään myös pahvisina. Kun liisteröity tapettivuota nostetaan seinälle, se saattaa liimaantua yhteen, ja liisteriä saattaa roiskua jo asennetuille vuodille. Homma voi tuntua sottaiselta ja tuskastuttavaltakin. Lisäksi paperitapetti saattaa kutistua.

Kuitutapetti eli non-woven-tapetti on tehnyt tapetoinnista helppoa! Selluloosaseoksesta tehty kuitutapetti pitää muotonsa nätisti. Tapettiliima levitetään suoraan seinään, ja tapettivuota sivellään tai harjataan kiinni seinään. Homma on siistiä ja helppoa. Ensikertalaisen kannattaa ehdottomasti valita kuitutapetti!

Lisäksi kannattaa miettiä se, tekeekö mieluummin pohjatöitä tai valitseeko paksumman tapetin. Seinän on oltava mahdollisimman tasainen. Jos seinässä on hienoisia epätasaisuuksia, on ruuvinreiät, vanhat tapettisaumat ja muut epätasaisuudet hiottava ja tasoitettava kenties useampaakin kertaan. Kuitutapetti on yleensä paksumpi kuin paperitapetti, ja siksi se antaa anteeksi joitain seinän epätasaisuuksia. Ruuvinreiät on silti syytä tasoittaa. Myös voimakkaanvärisen tapetin päälle asennettavan tapetin on hyvä olla mahdollisimman paksu, jotta vanhan tapetin kuviot eivät kuultaisi uuden tapetin läpi. Kohokuvioinen tapetti kannattaa poistaa ennen uuden tapetin asentamista. 

Paperitapetin asentajan kannattaa muistaa, että tapetti voi kutistua. Siksi vuodat pitäisi asentaa hieman limittäin. Jos vuodat on asennettu puskusaumaan, voi entinen tapetti tai maaliseinä alkaa pilkottaa vuotien välistä. Tähän voi toki varautua maalaamalla tasoitetun seinän tapetin sävyä toistavalla maalilla ennen tapettien asentamista. 

Mitä kaikkea tapetoinnissa tarvitaan?

Kun sopiva tapetti on valittu, on aika tehdä seinän pohjatyöt, eli irrottaa listat, hioa ja tasoittaa seinä sekä mahdollisesti myös maalata se. Seinän on oltava kuiva ja pölytön, kun varsinainen tapetointi alkaa. Sillä aikaa kun seinä kuivuu, ehdit hakea paikalle kaikki tarvittavat työvälineet. 

Tarvitset mittaa, kynää ja pitkää viivainta mittaamiseen. Tapettiveitsellä leikkaat tapettirullasta sopivan mittaisen palan. Paperitapetin kanssa tapettipöytä on suureksi avuksi.

Maalaustelalla levität liisterin seinään. Siveltimellä teet pienet korjailut reunoihin. Harjan avulla saat tapetin sileäksi seinää vasten. Vatupassilla eli vesivaa’alla voit tarkastaa asennustyön lopputuloksen. Mittaa vatupassilla vähintään ensimmäinen vuota, jotta se tulee asennettua pystysuoraan. Varaudu myös rievuilla, joilla saat roiskuneen liiman heti pois vuodista, lattiasta ja poskilta. 

Vinkkejä ammattimaiseen tapetointiin 

Tapettivuotaa ei kannata taiteilla kokonaisena huoneen nurkkaan. Leikkaa vuota, minkä leveys on sama kuin mitta edellisen tapetin reunasta huoneen nurkkaan lisättynä yhdellä sentillä. 

Aloita tapetointi ikkunan vierestä, sillä se helpottaa limitystä. Jos käytät kuviotapettia, kiinnitä huomiota kuvioiden kohdistukseen. Suunnittele tapetointi niin, että ei-yhteensopivat kuviot ovat nurkassa tai vaikkapa oven päällä – eli mahdollisimman huomaamattomissa. 

Viimeistele lopputulos hiomalla ja maalaamalla listat ennen niiden takaisin paikoilleen asentamista. Laatutietoinen sisustaja jatkaa huoneen sisustamista valitsemalla esimerkiksi Muuto design tuotteita. Muut hyvät sisustusideat liittyvät harkittuun valaistukseen, mikä korostaa kaunista tapettia ja upeita design-tuotteita!

Back to top